Raparperijuoma
1,5 kg
raparperin varsia
600 g hienoa
sokeria
1 dl hunajaa
1,5 kpl sitruunan
mehu
1
sitruunan raastettu kuori
1-1,5 l kiehuvaa
vettä
Pese raparperit, mutta niitä ei tarvitse kuoria. Silppua
raparperi pieniksi paloiksi ja laita ne ämpäriin tai muuhun isoon astiaan.
Lisää sokeri ja hunaja. Sekoita ja anna mehustua noin puolisen tuntia.
Kuumenna vesi. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoren keltainen
osa ohuelti. Puserra sitruunoiden mehu. Lisää sitruunamehu- ja raastettu kuori
raparperipalojen joukkoon ja sekoita. Lisää kuuma vesi ja sekoita hyvin. Vettä
pitää olla niin paljon, että raparperit peittyvät kunnolla.
Anna seoksen seistä peitettynä n.1 vrk ja sekoita sinä aikana
pari kertaa pohjia myöten. Siivilöi mehu ja pullota puhtaisiin pulloihin.
Tästä määrästä tulee n. 2 l mehua. Se säilyy n. viikon kylmässä.
Mehusta tulee kauniin vaalean ruusunnupun väristä. Laimenna
janojuomaksi 1/4 mehua ja 3/4 raikasta vettä tai oman makusi mukaisessa
suhteessa. Poreilevan ja kirpeähkön juoman saat käyttämällä veden sijasta
kivennäisvettä.
Mehu sopii myös hyvin sekä alkoholittomien että prosentteja
sisältävien boolien pohjaksi. Kauniin värisen, kuplivan onnittelu- tai
tervetuliaismaljan saat laittamalla kuohuviinilasiin tilkan raparperijuomaa ja
kaatamalla lasiin kuivaa tai puolikuivaa kuohuviiniä tai alkoholittomaan
vaihtoehtoon kivennäisvettä. Koristeeksi esim. pari vadelmaa, ruusun terälehteä
tai sitruunamelissan lehti.
Siivilöityjä raparperinpaloja ei kannata heittää pois. Niistä
voi keittää hilloa, vaikka enin mehukkuus onkin jo liuennut juomaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti